כל הזכויות שמורות ל-'אביטה'. אין להעתיק, לערוך, לחתוך, לתרגם, או לאחסן במאגר מידע דף זה.
ליל הסדר
- מדוע – אנו מצווים לספר על הניסים שקרו לנו בלילה שבו יצאנו ממצרים,
ולכן בכל שנה אנו מתאספים בלילה זה ומספרים על הנס מתוך ההגדה.
- מתי – בליל ט"ו ניסן
- בחו"ל – עורכים פעמיים את ליל הסדר, בליל ט"ו ולמחרת בליל ט"ז.
- מי משתתף – כולם: גברים, נשים וילדים.
- הכנסת אורחים – עלינו לדאוג שלא נשאר אף יהודי שאין לו היכן לעשות את ליל הסדר
ולקיים בכך מצוות "הכנסת אורחים". - קערת ליל הסדר – מסדרים 3 מצות וקערה עם זרוע, ביצה, מרור, חרוסת, כרפס וחזרת.
קערה זו תלווה אותנו במהלך כל ליל הסדר.
ארבע כוסות
- המצווה – שתיית ארבע כוסות יין במהלך ליל הסדר.
ניתן לשתות גם יין מתוק (מיץ ענבים). - מדוע – כנגד ארבעה לשונות של גאולה: וְהוֹצֵאתִי, וְהִצַּלְתִּי, וְגָאַלְתִּי, וְלָקַחְתִּי
- כמות – בכל כוס צריך להיות לפחות 'רביעית' יין. (רביעית = 86 מ"ל, כחצי כוס חד פעמית)
- כיצד – יש להשתדל לשתות כל אחת מהכוסות בבת אחת.
- מי חייב – גברים, נשים, וילדים.
- הֲסָבָה – יש לשתות את הכוסות כשהגוף מוטה לצד שמאל.
סימני הסדר
- קָדֵשׁ – אומרים את נוסח הקידוש. זוהי הכוס הראשונה.
- וּרְחַץ – נוטלים ידיים, ללא ברכה.
- כַּרְפַּס – טובלים במי מלח ואוכלים חתיכת סלרי / בצל / תפוח אדמה (לפי המנהג)
- יַחַץ – חוצים את המצה האמצעית ל-2 חלקים. את החלק הגדול נשמור לאפיקומן.
- מַגִּיד – קוראים את ההגדה. בסיום שותים כוס שנייה.
- רָחְצָה – נוטלים שוב את ידיים עם ברכה.
- מוֹצִיא – מברכים ברכת 'הַמּוֹצִיא'
- מַצָּה – מברכים על 'אֲכִילַת מַצָּה' ואוכלים לפחות "כזית" מצה.
- מָרוֹר – מברכים על 'אֲכִילַת מָרוֹר' ואוכלים "כְּזַיִת" חסה / שורש חזרת, טבולה בחרוסת.
- כּוֹרֵךְ – אכילת המרור והמצה כשהם כרוכים ביחד.
- שֻׁלְחַן עוֹרֵךְ – אוכלים את סעודת החג.
- צָפוּן – מוציאים את האפיקומן ואוכלים אותו. יש לסיים את אכילתו לפני זמן חצות הלילה.
- בֵּרַךְ –אומרים את "ברכת המזון". בסיום שותים כוס שלישית.
- הַלֵּל נִרְצָה – אומרים את פסוקי ההלל כפי שמופיע בהגדה. בסיום שותים כוס רביעית.
בשיעור זה תוכלו למצוא מגוון תכנים :
1/